04/15/2024 23:59

Normal Doğum mu? Sezaryen Doğum mu?

Normal Doğum mu? Sezaryen Doğum mu?

Sağlıklı bir hamilelik süreci, sağlıklı bir yaşam düzeni ile gerçekleşmektedir. Bir anne adayı hamilelik dönemi ile birlikte yeme – içme düzenini daha kontrollü ilerletmek ister. Ancak doktorlar hamilelik sürecinin doğal ve olağan olduğunu, sigara ve alkol gibi vücuda zarar veren tüketimlerin dikkati ile farklı bir beslenme düzenine ihtiyaç duyulmadığını vurgulamaktadır. Günlük yaşamda sağlıksız kabul edilen her yiyecek – içecek hamilelik sürecinde de tüketilmemelidir. Sağlıklı beslenme ile birlikte, düzenli uyku, sağlıklı psikolojik ve sosyal ortam ile ilerleyen bir hamilelik sürecinde anne adayı için doğum ve doğum sonrası da rahat ilerlemektedir. Anne adayının, hamilelik sürecini rahat ve sağlıklı geçirebilmesi için alanında deneyimli bir uzman ile beslenme programı oluşturulması ve doğal gıdalar ile beslenmesi önerilmektedir. Bu doğrultuda çalışan ve eğitim süreci devam eden, düzenli olarak evde kalamayan anne adayları, yiyecek ve içeceklerini bir termal çantaya yerleştirebilir ve gün içinde tazeliğini koruyarak sağlıkla tüketebilir.

Anne adayının hamilelik sürecinde düzenli olarak takip edilmesi ile olası riskler erken saptanarak ve gerektiğinde müdahale edilerek tehlikeli bir durum engellenebilmektedir. Uzmanlar, çoğu hamileliğin sorunsuz ilerlediğini ve doğumun da risksiz sonuçlandığını vurgulamakta ve bir doğumun normal ya da sezaryen olarak gerçekleşmesinin gebelik sürecine göre belirlenmesi gerektiğini belirtmektedirler. Anne ve bebeğin sağlık durumuna göre doğum yönteminin belirlenmesi olası sağlık sorunlarını da en aza indirmek açısından önemli kabul edilmektedir.

Normal doğum, cerrahi bir müdahale olmadan gerçekleşen bir süreçtir. Doğumun rahat ve sağlıklı ilerlemesi anne adayı ve doktorun iletişimi ile gerçekleşmektedir. Anne adayının, anneliğe psikolojik olarak hazır olması, yaşanabilecek ağrılar ile ilgili önceden hazırlanması, her sürecin doktor tarafından anne adayına bilgilendirilmesi, beslenme, su tüketimi ve egzersizler ile doğum süreci rahat bir şekilde ilerlemektedir. Bebeğin dünyaya gelmesi yaklaşık olarak 14 saat sürdüğü belirtilmektedir. Bununla birlikte daha erken de normal doğumun gerçekleşmesi mümkündür. Bebeğin gelişiminin tamamlanmasının ardından rahim kasılmaları ile doğum başlamaktadır. Normal doğumda, doğumun ardından komplikasyon görülme oranı daha düşüktür, iltihap riski yoktur ve kanama oranı düşüktür. Normal doğumdaki dikişlerin alınmadığı ve vücutta zamanla kendiliğinden yok olduğu belirtilmektedir. Annenin iyileşme, kendini ve vücudunu toparlama süreci daha hızlı olmakla birlikte hastanede kalış süresi de azdır ve normal yaşantısına kısa bir sürede dönebilir.

Sezaryen doğum, anne ve bebeğin sağlığını riske atacak durumlarda tercih edilen bir doğum yöntemidir. Olası riskler; annede kalp rahatsızlıkları yaşanması durumu, kan yolu ile bulaşan hastalıkların yaşanması durumu, bebeğin ters gelmesi durumu, bebeğin aşırı kilolu olması durumu, rahim ameliyatı geçirilmesi durumu, rahim yolunun kapalı olması durumu ve plasentanın bebekten erken ayrılması durumunda anne adayı sezaryen doğuma yönlendirilmektedir. Uzmanlar, anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlarda sezaryen doğumun tercih edilmesini belirtmektedirler. Ancak anne adaylarının doğum sancısı çekmek istememeleri, eğitim ve çalışma hayatındaki zorluklar nedeniyle ileriki yaşlarda doğum yapmak istemeleri nedeni ile son yıllarda sezaryen doğum oranının arttığı belirtilmektedir. Aynı zamanda cerrahi ve ileri teknik uygulamalar ile alınan başarılı sonuçlar doğrultusunda da sezaryen doğum anne adayları tarafından tercih edilmektedir.

Sezaryen doğum, operasyon gerektireceği için doğum sonrasında az da olsa enfeksiyon ve kanama riski bulunmaktadır. Normal doğuma kıyasla ağrılar, iyileşme süreci ve annenin normal yaşamına dönmesi daha uzun sürebilmektedir. Ancak herkesin ağrı ve acı eşiği birbirinden farklılık gösterir. Hamileliğin başlangıcı ile birlikte bir anne adayı, fizyolojik ve psikolojik değişiklik sürecine girer. Bir kadın doğum ağrısına dayanabilirken, başka bir kadın dayanamayabilir. Bu doğrultuda her kadın doğum şeklini seçebilmekte özgür olmalıdır. 

 

Referanslar

Medipol Sağlık Grubu | Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Güven Hastanesi | Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Op. Dr. Başar Önal - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı | Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Okan Üniversitesi Hastanesi | Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark

 

 

 

 

16 Nis 2021 16:07
Güvenli Ödeme

2021 © M&Y Collection. Tüm hakları saklıdır.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.